dinsdag 9 juni 2015

‘Happy’ in gebarentaal maakt u nog vrolijker dan het origineel

Gebarentaal = het communicatiemiddel dat wordt gebruikt door doven. Ze maken bewegingen met hun handen en mond om te communiceren.


Van het bekende liedje ‘Happy’ van Pharrell Williams werd een nog vrolijkere versie gemaakt. Deze versie werd namelijk gemaakt voor mensen met een gehoorprobleem. De choreografie werd uitgewerkt door Rosa Lee Timm en Azora Telford. De kampeerders en monitoren van het kamp in Camp Mark Seven voerde de clip uit.  De kampeerders die meespelen in de videoclip zijn zelf doof.

maandag 8 juni 2015

Kunnen we niet meer spellen?


Spellingfouten worden meer en meer gemaakt naarmate je ouder wordt. Men heeft onderzoek gedaan tot 20 jaar terug en daaruit blijkt dat aan het aantal spellingfouten niets verandert is. Je verleert dit met de jaren. In 1998 spelde 77% van alle jongeren foutloos. Dit is dus wanneer leerlingen in het basisonderwijs zitten. Het begint allemaal in het middelbaar onderwijs waarbij 64% van die jongeren nog foutloos kon spellen.


Het heeft allemaal te maken met de media en middelbaar onderwijs. Met media wordt er MSN, SMS, Facebook, Twitter,… bedoelt. De aard van de schrijfsels is ver van de traditionele spellingen. Men begint met afkortingen enzovoort. Als er een fout gemaakt wordt is dat alles behalve erg. De bedoeling is als diegene waarnaar je stuurt het zou kunnen verstaan.


In het secundair onderwijs wordt de nadruk op spelling veel minder onderhouden dan in de basisschool.  Er wordt nauwelijks aandacht besteed aan de herhaling van spellingsregels. Bij andere vakken behalve Nederlands worden er weinig of geen punten afgetrokken indien er schrijffouten gemaakt worden. Men kan niet verwachten dat na de middelbare school iedereen foutloos kan spellen, maar dat wel iedereen geen DT-fouten zou maken.


Uit ervaring merkt men dat dit zeker en vast klopt. De berichten die op MSN, sms,… verstuurd wordt, worden zonder nadenken verstuurd. Men trekt er zich inderdaad niets van aan. Op school wordt er ook altijd gevraagd bij testen buiten het vak Nederlands of schrijffouten meetellen. Het antwoord is 95% nee behalve het termen zijn die geleerd moesten zijn.

Luc Tuymans veroordeeld voor plagiaat


Plagiaat =  elke overname van het werk (ideeën, teksten, structuren, beelden, plannen, …) van zichzelf of van anderen, op identieke wijze of onder licht gewijzigde vorm en zonder adequate bronvermelding.

 

Luc Thuymans, een bekende schilder, werd veroordeelt voor plagiaat. De burgerlijke rechtbank van Antwerpen was van oordeel dat hij de auteursrechten van Katrijn Van Giel geschonden heeft door zonder haar toestemming een schilderij te maken van een van haar foto’s. Thuymans kreeg een boete van 500.000 euro.

 

Katrijn van Giel is er pas achtergekomen in 2011 toen ze het schilderij zag staan in de catalogus van de privécollectie van de Amerikaans miljonair Eric Lefkofsky. Van Giel merkte meteen een gelijkenis met een portretfoto die zij had gemaakt van Jean-Marie Dedecker in 2010.  Thuymans gaf achteraf wel toe dat hij haar foto had gebruikt als inspiratie, maar beweerde dat zijn werk een parodie was. De rechtbank zag nauwelijks de verschillen met de parodie en de foto en dus werd het werk beschouwd als plagiaat.

 

Ik vind dit terecht dat Tuymans Luc hiervoor veroordeeld wordt. Voor mij is er ook niets dat weergeeft dat zijn werk een parodie is. Het bedrag van de boete is wel groter dan men verwacht, maar Thuymans zal er ook wel wat voor gekregen hebben van meneer Lefkofsky.

 

 

Taalontwikkeling


De eerste 3 jaren zijn heel belangrijk om een kind een taal aan te leren. De taalontwikkeling hangt af van kind tot kind. Sommige leren het heel snel en sommige iets trager. Je kan dit proces onderverdelen in 4 stappen:

  1)     Voortalige fase: in deze fase brabbelt het kind enkel en maakt het comfortgeluidjes.  
  2)     Vroegtalige fase: van eenwoordzinnen naar tweewoordzinnen.
  3)     Differentiatiefase: het vormen van langere zinnen, de uitspraak verfijnen,…
  4)     De voltooiingsfase: het ‘vloeiend’ kunnen spreken van de taal.

Na de voltooiingsfase als je 5-6 jaar bent worden er nog een aantal zaken verworven zoals:

- fonologie: de verbinding van 3 medeklinkers (“sj” , “chr” , “sch”)

- woordenschat: Een kind blijft zijn woordenschat uitbreiden onder invloed van uitbreiding van zijn leefwereld en van de verstandelijke ontwikkeling. Ze leren nieuwe woordsoorten zoals bijwoorden, voorzetsels, voegwoorden van oorzaak en gevolg, wederkerend voornaamwoord “zich” en vragende voornaamwoorden ( waarmee, waardoor, waaraan,…).

- zinsbouw: samengestelde zinnen worden ingeleid door woorden als omdat, als, indien,… .

- morfologie: ze leren de onregelmatige werkwoorden, verkleinwoorden, meervouden,… .
Vb: hebben -> heeft -> hebben,  schip -> scheepje, schip -> schepen,… .

Arabisch rukt op in Brussel


Het aantal Brusselaars dat Arabisch spreekt neemt toe. Bijna 1/5de van de bevolking spreekt vandaag Arabisch. Minder Brusselaars spreken Frans, Nederlands en Engels. Het aantal Brusselaars dat perfect Frans spreekt is tegenover de vorige taalbarometer van 95% naar 88% gedaald.

Zelf merk je het ook wel als je in Brussel rondloopt dat er steeds meer Arabisch gesproken wordt. Zelfs in Leuven waar ik op school zit worden er geregeld Arabische woorden gebruikt (Vb: sabi = aanspreking vriend, tfoe = het nieuwe verdomme, wollah = je zweert op Allah,…). Niet alleen Marokkanen, maar ook Belgen beginnen deze woorden te gebruiken. Vaak weten ze zelf niet echt wat het precies betekent.